a a a

Hoortoestellen


Hoortoestellen zijn er in allerlei uitvoeringen, modellen en kleuren. Bij Stegeman Hoortechniek werken wij alleen met de best mogelijke gehooroplossingen.

Wij werken met alle hoortoestel leveranciers, dat betekent dat wij niet merk gebonden zijn.

Samen met u kijken we tijdens de proefperiode welk hoortoestel het beste bij uw gehoorverlies past. Specifiek voor uw hoorsituatie, want geen mens is hetzelfde, geen hoorprobleem is gelijk.
Tegenwoordig worden er bijna alleen nog maar digitale hoortoestellen verkocht. Dit zijn kleine minicomputers die bestaan uit een microfoontje, een geluidsfilter, een versterker en een luidsprekertje. Het hoortoestel wordt ingesteld aan de hand van uw audiogram/gehoorverlies. Afhankelijk van uw gehoorverlies zijn er een aantal toestellen die geschikt kunnen zijn voor u.

Verschillende type hoortoestellen zijn:


Achter-het-oor hoortoestel (AHO)
Een AHO hoortoestel wordt achter het oor gedragen. Het geluid wordt via een slangetje en een oorstukje op maat of universeel dopje naar uw gehoorgang gebracht.

 


Luidspreker-in-het-oor (LIHO)

Hierbij zit een minuscuul klein luidsprekertje in het oor terwijl het hoortoestel achter het oor wordt gedragen. De grote voordelen hiervan zijn dat het geluid zo zuiverder bij het trommelvlies komt dan bij de reguliere AHO’s.
Het geluid ondervindt geen weerstand meer van slangetjes en oorstukjes. Tevens is door de grote afstand tussen de microfoon en de luidspreker het oor goed open te houden zonder dat er feedback optreedt, waardoor er ook een zeer groot draagcomfort wordt behaald. Via een zeer dun slangetje loopt een klein draadje naar het speakertje in de gehoorgang. Door deze constructie zien we dat de hoortoestellen achter het oor kleiner en modieuzer gemaakt kunnen worden. De luidspreker hoeft immers niet meer in het hoortoestel geplaatst te worden.

We zien globaal drie verschillende systemen:
(1) Een zo open mogelijk systeem, voor lichte gehoorverliezen.
(2) Een systeem met een passend zacht siliconen tipje om de luidspreker zo diep mogelijk in de gehoorgang te plaatsen, voor de meeste soorten gehoorverliezen.
(3) Een gesloten systeem met een op maat gemaakt schaaltje, voor middelmatig tot zwaardere gehoorverliezen.

 

 


In-het-oor (IHO)

IHO’s zijn hoortoestellen die in de gehoorgang of oorschelp geplaatst zijn. Ze corrigeren een gering tot matig gehoorverlies. U kunt ze op een zeer discrete en onopvallende manier dragen. Dit hoortoestel is echter niet voor alle typen gehoorverlies geschikt, omdat door het uiterst kleine formaat minder versterking mogelijk is.  De voordelen zijn dat het hoortoestel door het kleine formaat onopvallend te dragen is. Het gehele toestel in de gehoorgang betekent geen belasting achter het oor die problemen kan geven met een bril. Ook tijdens het sporten heeft men vrijwel geen hinder van het bewegen van het toestel.
De plaats van de telefoon, dichter bij het trommelvlies, geeft een betere overdracht van de hoge tonen. De microfoon in de gehoorgang bevordert enigszins het richtinghoren en bij een diepe ligging in de gehoorgang is er relatief weinig hinder van windgeruis.

 

 

 

 

 

 

Volledig-in-de-gehoorgang (CIC)
De superkleine CIC hoortoestellen (Completely in Channel), worden helemaal in de gehoorgang ingebracht. Alleen het draadje waarmee u het toestel in- en uitdoet is nagenoeg onzichtbaar. De voordelen als hierboven bij een IHO-hoortoestel gelden ook voor het CIC-hoortoestel.


Contactlens in het oor 24/7 te dragen

Een hoortoestel kan echt onzichtbaar zijn, Lyric heeft dit bewezen.
De Lyric is onzichtbaar, probleemloos en 24/7. Het eerste volledig onzichtbare hoortoestel wat continu, dag en nacht, maanden achtereen gedragen wordt.

Hoorbril met beengeleiding of luchtgeleiding
Een hoorbril is een combinatie van een hoortoestel en een bril waarbij de techniek in de brilveren verwerkt is.


Gecertificeerd partner van Advanced Bionics – het aanpassen van Naida Link en aanverwante producten voor uw CI

Wij werken samen met Advanced Bionics en zijn een gecertificeerd partner voor het aanpassen van Naida Link en overige aanverwante producten voor uw CI (Cochleair Implantaat).

Veel CI dragers overwegen toch ook een hoortoestel in het andere (niet CI oor) te blijven of te gaan gebruiken.
Het hoortoestel biedt luidheid en geluid met diepte. De CI biedt meer helderheid. Wanneer de apparaten samenwerken, beide het rijke geluid dat uw graag wilt en het spraakverstaan dat u nodig heeft.

De Naida bimodale hooroplossing van Advanced Bionics en Phonak levert het eerste hoortoestel dat speciaal is ontworpen om samen te werkten met een CI systeem. Deze oplossing bestaat uit de Naida CI-spraakprocessor en het Naida Link hoortoestel.

Doordat ze hetzelfde platform gebruiken, kunnen de Naida apparaten met elkaar communiceren; een voordeel dat geen enkele andere combinatie van een hoortoestel en CI kan bieden!


Prijs van een hoortoestel

De grootte van het hoortoestel bepaald niet de prijs, kleiner betekent automatisch niet duurder. Bij een hoortoestel gaat het om de techniek die erin zit (wat kan het hoortoestel o.a. qua berekeningen en uw behoeftes).
Tijdens uw proefperiode moet u zelf gaan ondervinden welk hoortoestel het meest geschikt voor u is. Zo zijn er uiteraard ook verschillende hoortoestellen in verschillende prijsklassen, afhankelijk van uw wensen en gehoorverlies, dient u de verschillen zelf te ervaren om zo de beste keuze te kunnen maken.