a a a

Oorzaken Tinnitus

Eigen geluid (tinnitus) is geen ziekte maar een symptoom. Veelal is het moeilijk de achterliggende oorzaak van het eigen geluid te achterhalen. Eigen geluid kan namelijk zeer veel oorzaken hebben en ontstaan bij tal van oordaandoeningen en gaat soms samen met andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten of bloedarmoede. Er zijn in totaal zo rond de 400 verschillende mogelijke oorzaken van eigen geluid bekend.


Lawaai

In een groot deel van de gevallen is lawaai de boosdoener. Door lawaai raakt het slakkenhuis beschadigd en zijn we minder goed in staat te horen. Wanneer we minder goed horen krijgen onze hersenen een onderbroken stroom informatie aangeboden. Hierdoor wordt het horen en verstaan bemoeilijkt. Onze hersenen gaan vervolgens proberen deze onvolledige stroom informatie zo goed als mogelijk aan te vullen. Hiervoor gebruiken we informatie die reeds in onze hersenen is opgeslagen over een onderwerp en onze bestaande kennis van woorden en zinnen. Niet alleen geven we extra aandacht aan wat we horen, we gebruiken dus ook ons geheugen om informatie aan te vullen. De klacht die voortkomt uit het aanvullingsproces en de mentale overactiviteit is het eigen geluid dat wordt waargenomen. Vanuit dit perspectief gezien is het eigen geluid (tinnitus) dus direct een symptoom van mentale overactiviteit en indirect van het gehoorverlies zelf.


Mentale stress

Ook mentale stress en emotionele problemen kunnen de oorzaak van tinnitus zijn en in staat zijn het eigen geluid te verergeren. Dit kan zich voordoen bij bijvoorbeeld overspannenheid, burn-out, angstgevoelens en bij lichamelijke overbelasting.
Iedereen is wel eens somber, angstig of boos. Dat zijn dan ook normale en gezonde emoties. Wanneer gevoelens van boosheid, irritaties of angst te vaak voorkomen, te lang duren of te sterk of te heftig zijn gezien de omstandigheden of juist ingehouden of weggeduwd worden, kan dit leiden tot emotionele problemen. Dergelijke emotionele problemen kunnen zich ook uiten in lichamelijke klachten, zoals in het eigen geluid (tinnitus).


Lichamelijke belastbaarheid

Door een slechte conditie bijvoorbeeld door ziekte, uitputting, slaapgebrek, het gebruik van medicijnen, narcose maar ook door veelvuldig en langdurig alcohol- of drugsgebruik, kan onze lichamelijke conditie achteruitgaan. Dit kan eveneens tot een een eigen geluid (tinnitus) leiden .


Overige oorzaken van oorsuizen:

Gehoorbeschadiging, Binnenoor slechthorendheid, Otosclerose, Een prop oorsmeer, Ouderdoms-slechthorendheid, Goedaardig tumor van de gehoorzenuw, Narcose (bv ruggenprik), Hartziekten of hartritmestoornissen, Stofwisselingsziekten, Ziekte van Meniere, Storing in de doorbloeding, Verstoringen in de hormoonhuishouding, Chronische midden-oorontsteking, Hersenletsel, Vergiftiging door medicijnen, Nierziekten e.d.