a a a

Grotere kans op Tinnitus bij gebruik koptelefoon oortjes.

10 januari, 2022 / Stegeman Hoortechniek

Onderzoekers van de KNO-afdeling van CHA Universiteit in Korea hebben een verband aangetoond tussen het gebruik van oortjes enerzijds en tinnitus, angst en depressie anderzijds. Het onderzoek is gepubliceerd in het internationale tijdschrift ‘Noise & Health’. De studie laat zien dat dragers van oortjes zowel een grotere kans op tinnitus hebben als een grotere kans op angst en depressie. Er werd echter geen verband gevonden met de afgenomen gehoortest. Volgens de onderzoekers wil het gevonden normale gehoor echter niet zeggen dat er geen negatieve effecten van het dragen van oortjes op tinnitus is. Een verborgen of klinisch niet meetbaar gehoorverlies kan namelijk ondertussen wel aanwezig zijn. Voor het gevonden verband met de angst en depressie zijn ook alternatieve verklaringen voorhanden.

Ook eerdere studies lieten al een grotere kans op tinnitus zien onder gebruikers van oortjes. Uit onderzoek onder studenten bleek dat 36% van hen die oortjes gebruikten ook tinnitus hadden. Maar liefst 26% van de studenten ervaarde tinnitus na het gebruik van hun oortjes. De 13- tot 17-jarigen in de eerdere studie gaven aan dat de meeste voorkomende symptomen na gebruik van oortjes slechthorendheid was (21%) en daarnaast tinnitus (11%). Het gebruik van oortjes in lawaaiige omstandigheden zorgde voor het significant vaker voordoen van tinnitus. Omdat deze eerdere onderzoeken beperkingen kenden, hebben de Koreaanse onderzoekers een uitgebreider onderzoek opgezet. Daarbij gebruikten zij een grotere populatie met ook ouderen erin, namen zij een toonaudiogram af en werd er gebruik gemaakt van een controlegroep.

Bron: Associations of Earphone Use with Tinnitus and Anxiety/Depression, Jay Hyug Choi, Sung Su Park, So Young Kim. Noise Health, Oct-Dec 2021;23(111):108-116. doi: 10.4103/nah.NAH_48_20